Nalazite se ovde: Naslovna » Saveti » Šta morate da znate kad kuvate testeninu
Šta morate da znate kad kuvate testeninu

Ako vam testenina ne ispada ukusno koliko biste želeli, možda pravite neke od ovih greški ili preskačete neke korake u pripremi.

Šta treba da radite s testeninom.

  • Za kuvanje testenine koristite velike šerpe. Dobro je i kada su lagane, jer će voda ponovno brzo proključati kada ubacite testeninu.
  • Nemojte dodavati ulje u vodu. Vodu posolite tek kad voda proključa, jer će testenina tako biti najukusnija. Na pola kilograma testenine ide oko dve kašičice soli.
  • Testeninu promešajte čim je ubacite u šerpu i nekoliko puta tokom kuvanja da se ne zalepi za dno.
  • Ako na pakovanju, na primer, piše da testenina treba da se kuva deset minuta, probajte je minut ranije. Sveža testenina isplivaće na površinu čim je gotova.

A šta ne smete da radite

  • Nikada ne lomite testeninu poput špageta tako da stane u lonac. Bolje pustite da špagete vire dok malo ne opuste u sredini pa ih potopite do kraja i promešajte.
  • Nije dobra ideja da u vodu za kuvanje testenine dodajete ulje, jer želite da se ne lepi. Dovoljno je promešati je nekoliko puta tokom kuvanja.
  • Ako stavite ulje u vodu, kasnije se nijedan umak neće primati za tjesteninu.
  • Otprilike jednu šoljicu vode od kuvanja testenine možete ubaciti u umak koji pripremate i biće još ukusniji. Nemojte da ispirate testeninu posle kuvanja, jer ćete isprati i ukus.

Kad je testenina gotova?

Testenina je najukusnija ako je pripremljena ‘al dente’, što bi se moglo prevesti ‘pod zub’tj. da zubi imaju u nešto zagristi. Gnjecava testenina je teško jestiva pa je najbolje držati se vremena kuvanja navedenog na kutiji i kratko pre njegovog isteka za svaki slučaj probati testeninu. Ako je to primera radi 5 minuta, probajte testeninu već nakon 4 minute i proverite je li možda potrebno ranije završiti kuvanje. Dužina kuvanja ne zavisi o veličini ili dužini testenine, već o njenoj debljini. Svežu testeninu potrebno je kuvati kraće od suve, katkad samo oko minutu.

Procedite testeninu tako da sadržaj posude izlijete u cediljku. Protresite nekoliko puta i vratite testeninu u lonac. Prelijte s oko 2 kašičice maslinova ulja ili maslaca, zavisno o umaku koji koristite. Ako koristite umake na bazi paradajza, neka to bude maslinovo ulje. Maslac koristite za kremaste umake i one sa sirevima. Potom dobro promešajte i poslužite odmah. Ne preporučuje se stavljati poklopac jer će testenina postati gnjecava.

Podgrejavate li testeninu dodajte vrlo malo vode (kašičicu-dve) i poklopite pa kuvajte na slaboj vatri.

U još vruću testeninu zajedno s uljem možete dodati i sveži bosiljak radi bolje arome. Sveži bosiljak kao mirisni dodatak oplemenjuje svaki mediteranski obrok i većinu jela na bazi testenine.

Ako nemate baštu ili balkon, bosiljak posejte u teglici i stavite ga na prozorsku dasku. Naravno, moguće je koristiti i sušeni i zamrznuti bosiljak ili peršun, ali ukus je puno drugačiji.

Zanimljiv savet

Sve umake, kao i sva ostala jela, treba pripremati sa što svežijim sastojcima. U nedostatku možete koristiti i namirnice iz zamrzivača, a ako baš morate uzeti konzervu, pokušajte odabrati one konzerve koje su označene kao ‘bio’ (organske) i koje ne sadrže veštačke dodatke i konzervanse.

Napomene za što uspešnije kuvanje testenine:

Testeninu je najbolje skuvati u velikoj posudi. Na približno 100 grama testenine ide litra vode, dakle, za jedan paketić testenine od 500 grama potrebno je oko pet litara vode.

Testeninu uvek stavljajte u uzavrelu slanu vodu. Pre dodavanja testenine vodu posolite s 1 kašičicom soli. Kad testeninu stavite u vodu, ne poklapajte već kuvajte bez poklopca.