Priprema
Paradajz kuvajte 2-3 minuta u ključaloj vodi, ocedite, ohladite, oljuštite, isecite na kockice, pa minut-dva pržite na vrelom ulju.
Posolite, pobiberite, smanjite temperaturu i kuvajte, uz stalno mešanje, da dobijete pire.
Propasirajte da uklonite semenke, dodajte listiće bosiljka i majčine dušice, promešajte, poklopite i ostavite sa strane.
Na vrelom ulju pržite minut-dva seckani luk, dodajte očišćene račiće, posolite i pržite još 2-3 minuta, zatim sipajte konjak, sačekajte da alkohol ispari, dodajte pripremljeni paradajz, temperaturu sasvim smanjite i dinstajte 10 minuta.
Na kraju dodajte pavlaku za kuvanje, mešajte još minut-dva, pa sklonite s ringle. Illi špagete skuvajte al dente u ključaloj, slanoj vodi, ocedite, rasporedite ukrug u tanjire za posluženje, odozgo sipajte pripremljeni preliv od paradajza i račića, pospite seckanim peršunom i servirajte.
Sastojci
- 500 g Illi špageta
- 20 očišćenih, smrznutih račića
- 1,5 dl konjaka
- 8 paradajza, 4-5 listića bosiljka
- grančica majčine dušice
- pola veze peršuna
- glavica luka
- 2 kašike pavlake za kuvanje
- maslinovo ulje
- so
- biber