Priprema
U pogodan, veći lonac poređajte isečeno i oprano meso. Količinu mesa prilagodite broju ukućana koji će jesti, npr. oko 150 g po osobi, ne računajući kosti. Dodajte vezu očišćene i oprane zeleni: npr. 3-4 šargarepe, 2 korena peršuna, 1 paškanat i ½ manjeg celera. Zelen ne treba usitniti previše. Možete je samo prepoloviti i zaseći na vrhu. Sve zajedno stavite na veću temperaturu, dok ne provri, najbolje otklopljeno, da ne iskipi. Kad provri, snizite temperaturu, posolite, poklopite i kuvajte oko 1 sat. Tada dodajte glavicu crnog luka sa prvom ljuskom (prethodno prepolovljenu i zapečena na ringli) i prstohvat bibera u zrnu. Kuvajte supu dalje, dolivajući vrelu vodu po potrebi, dok meso sasvim ne omekša. To je obično oko 2 sata. Na kraju dodajte još vode i procedite supu kroz cediljku u posebnu posudu u koju ćete dodati rezance. Rezance možete kupiti gotove, u prodavnici ili na pijaci (domaće), a možete ih i sami napraviti. Proceđenu supu stavite da provri a zatim spustite rezance i kuvajte još 5-6 minuta, koliko da se rezanci lepo skuvaju. Na kraju dodajte, po vašem ukusu, još soli ili začin od povrća i seckan peršunov list. Iseckajte i malo kuvane zeleni i vratite u supu.
Rezanci za supu
Sastojci:
1 jaje, brašna koliko da se zamesi sa jajetom, so, malo vode po potrebi
Sastojci
- goveđe i kokošije meso
- šargarepa
- peršunov koren i list
- paškanat
- celer
- so
- biber u zrnu
- začin od povrća