Priprema
Prvo potopiti vrganje u mlaku vodu (prethodno ih oprati).
Crni luk, šargarepu i papriku sitno iseckati i pržiti na vrelom ulju uz povremeno mešanje (nekoliko minuta). Dodati usitnjene vrganje i oljušten i iseckan paradajz. Kada provri, dodati šećer i sitno iseckan beli luk. Kuvati oko 5 minuta na srednjoj temperaturi, pa dodati so, biber, origano i palentu. Kuvati još koji minut.
Ukoliko je sos gust za vaš ukus, dodajte malo vode, a ukoliko vam je redak, dodajte još malo palente.
Dok se povrće dinsta testeninu skuvajte prema uputstvu sa kesice. Skuvanu i oceđenu testeninu možete odmah izmešati sa povrćem ili na tanjir prvo staviti testeninu, preliti je sosem, dodati zeljenu količinu krem meslaca, dekorisati maslinama i peršunovim listom, pa posuti origanom.
Zahvaljujemo se Kristini Gašpar na ovom receptu.
Ostale Kristinine recepte možete pogledati na njenom blogu: domacicazavas.blogspot.com
Sastojci
- 1 pakovanje širokih rezanaca Illi
- 30 g suvih vrganja
- 3 kašike ulja po izboru
- 1 mala glavica crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 2 srednje paprike
- 400 g svežeg paradajza ili konzerva pelata
- 1 kašičica šećera
- 1 čen belog luka
- 1 ravna kašika palente Illi
- začini po ukusu: so, biber, origano
- po potrebi krem maslac, masline i peršunov list